Kaunas – Šiauliai

Posted by redzina91 on 2017 liepos 9 in Lietuva |

Taip jau išėjo, kad liepos 6-ąją nusprendėme keliauti į Kauną. Norisi pakeliauti po įvairias vietas, o ir dabar mūsų mašinytė mažiau valgyti nori, tad tuo labiau galime pakeliauti. Taigi iš pačio ryto ir iškeliavome. Seniai norėjome aplankyti pogrindinę spaustuvę „ab“ (taip pavadinta pagal įkūrėjų pavardes), tad joje pirmiausia ir apsilankėme. Apie ją mums papasakojo spaustuvininko žmona, tad viską sužinojome ir pirmų lūpų, o ne iš muziejininkės ar gidės. Įėjimas į spaustuvę buvo per šiltnamį. Ten yra baseinėlis, kuris rankenos pagalba slankiodavo, o visa spaustuvė po žeme.

Tiksliau po namu. Spaustuvė nedidelė, tačiau viskas ko reikėjo tilpo. Pasakojo, kad nedidelį lapą surinkdavo per 40-50 min.

O didesnį knygos lapą ir per 2-3 val. Procesas taip užtrukdavo, nes rinkti tekdavo po vieną raidę pvz 10 šriftu, tad suprantate koks mažas šriftas ir kiek klaidų galima padaryti. O paskui su aparatu „spausdindavo“.

Taip spaustuvė veikė 10 metų ir jokie KGB jos nesusekė. Didžiausias klausimas kodėl nesusekė… Juk jie daug ką susekdavo. O ir karinis dalinys buvo kitoje upės pusėje, tad tuo labiau galėjo pastebėti. Nors, kaip pasakojo senelis, kad jo mamos draugė pabėgo iš Sibiro ir dienos metu būdavo milicijoje, ten saugiausia, niekas nepagalvos, kad čia gali sėdėti žmogus, kuris pasipriešino. Taigi, kaimynyste ne visada visi pasidomi. Čia galite pasižiūrėti filmuką apie spaustuvę: https://vimeo.com/23605057

Mums labai patiko ten, o dar parodė ir daugiau visko,net tų laikų kopijavimo aparatą mačiau. Plius, muziejus nemokamas, tad kol galima pasiklausyti iš pirmų lūpų viską, tai siūlau apsilankyti.

Sekanti mūsų stotelė buvo centras – Vytauto Didžiojo karo muziejus. Kaip tik prieš pat 12 val. ten buvo, tai ir vėliavą pakėlėme, o paskui į muziejų, kuris kaip tik buvo nemokamas (davė netgi bilietus, kad nemokamas lankymas, matyt taip skaičiuoja lankytojų srautus). Apžiūrėjome muziejų, kai ką dar tėvas papasakojo. Paskui patraukėme link Prezidentūros, tačiau ten viskas vyko tik kiemelyje, o Prezidentūra buvo uždaryta, dėl ko buvo labai gaila.

Paskutinis mūsų taškas Kaune – botanikos sodas. Kai tik atvažiavome, pradėjo lyti. Palaukėme, išgėrėme per tą laiką kavos ir apstojo lyti. Nusivylėme sodu. Manėme, kad bus daugiau žydinčių augalų, o buvo pagrinde rožės. Pas mus, Šiauliuose, žymiai daugiau žydinčių augalų ir viskas sistemingai padaryti. Na aišku, pas mus plotas nėra didelis. Tačiau kai plotas didesnis, tai verta padaryti ženklus, kad žmogui būtų lengviau susiorientuoti arba išdalinti schemas perkant bilietus kaip yra Rygos botanikos sode. Pasivaikščiojome truputį ir keliavome link namų.

Grįždami dar užsukome į Ariogalą ant kapų ir į Betygalos kapines, kur palaidoti Maironio tėvai. O vaizdas nuo kapinių ir šalia esančio piliakalnio nerealus… Dar žemuogių prisirinkom.

Vakare dar nuvažiavome prie Salduvės piliakalnio, kad kartu sugiedoti himną. Tačiau nuvylė tai, kad jokio vedėjo nebuvo, kuris užvestų arba kokio ansamblio, juk vyko „Saulės žiedas“ ir pilna visokių kapelijų. Kadangi vyko ir festivalio uždarymas, tai turbūt visi turėjo būti miesto centre, kur dauguma giedojo himną, o ne kaip skelbiama šiais metais buvo, kad giedoti ant piliakalnio. Giedojome labai silpnai, tai kažkaip jokio noro nėra daugiau vykti į tokias vietas ir giedoti…

Share

Žymos:,

Copyright © 2016-2024 Varlė keliauninkė All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex